Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Ερώτηση του Νότη Μαριά στη Μογκερίνι για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν που αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάνης

Γραπτή Ερώτηση κατέθεσε χθες Τρίτη 18 Οκτωβρίου στην Ευρωβουλή, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, Νότης Μαριάς, με την οποία ζητά από την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, να καταδικάσει άμεσα και απερίφραστα τις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν που αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923.

Ο Νότης Μαριάς στην Γραπτή του Ερώτηση, επισημαίνει ότι «στις 29/9/2016 και εκ νέου στις 17/10/2016 ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν με προκλητικές και επικίνδυνες δηλώσεις έθεσε θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και την ελληνικότητα των νησιών του Αιγαίου Πελάγους, της Κρήτης, της Βορείου Ελλάδας και της Θράκης» και συνεχίζει: «Ανάλογες δηλώσεις αμφισβήτησης της Ιστορίας και του Διεθνούς Δικαίου που θεσπίζουν τα συναφή Κυριαρχικά Δικαιώματα της Ελλάδας στις περιοχές αυτές έκαναν και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Άγκυρας».

Επιπλέον, ο Νότης Μαριάς σημειώνει ότι «στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2016 σημειώθηκαν μαζικές παραβιάσεις τόσο του Ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά πολεμικά μαχητικά αεροσκάφη όσο και των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από τουρκικά υποβρύχια».

Εν όψει των παραπάνω εξελίξεων, ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής καλεί την Φεντερίκα Μογκερίνι «να καταδικάσει άμεσα και απερίφραστα την αμφισβήτηση των ως άνω Κυριαρχικών Δικαιωμάτων της Ελλάδας που εκφράστηκε επισήμως εκ μέρους του Ρ.Τ.Ερντογάν και των λοιπών τουρκικών αρχών» και «να εξασφαλίσει ότι θα ασκηθεί πίεση στην Τουρκία προκειμένου να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και την Συνθήκη της Λωζάνης του 1923».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Γραπτής Ερώτησης του Νότη Μαριά προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας:

Στις 29/9/2016 και εκ νέου στις 17/10/2016 ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν με προκλητικές και επικίνδυνες δηλώσεις έθεσε θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και την ελληνικότητα των νησιών του Αιγαίου Πελάγους, της Κρήτης, της Βορείου Ελλάδας και της Θράκης.

Ανάλογες δηλώσεις αμφισβήτησης της Ιστορίας και του Διεθνούς Δικαίου που θεσπίζουν τα συναφή Κυριαρχικά Δικαιώματα της Ελλάδας στις περιοχές αυτές έκαναν και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Άγκυρας.

Επιπλέον, στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2016 σημειώθηκαν μαζικές παραβιάσεις τόσο του Ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά πολεμικά μαχητικά αεροσκάφη όσο και των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από τουρκικά υποβρύχια. Ερωτάται, κατόπιν των παραπάνω εξελίξεων, η ΥΕ/ΑΕ, ποιες άμεσες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει προκειμένου: 

1. Να καταδικάσει άμεσα και απερίφραστα την αμφισβήτηση των ως άνω Κυριαρχικών Δικαιωμάτων της Ελλάδας που εκφράστηκε επισήμως εκ μέρους του Ρ.Τ.Ερντογάν και των λοιπών τουρκικών αρχών;

2. Να εξασφαλίσει ότι θα ασκηθεί πίεση στην Τουρκία προκειμένου να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και την Συνθήκη της Λωζάνης του 1923;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου