Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Τα βρεξίματα των γαμπρών στην Αγχίαλο Θεσσαλονικης την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου στις 10:30 π.μ

Την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου στις 10:30 π.μ (μετά την εκκλησία) ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγχιάλου μας προσκαλεί ολους στην πλατεία της Αγχιάλου Θεσσαλονικης (προαύλιο της εκκλησίας) για να ''Βρεξουμε τους γαμπρους'' θα υπαρχει αφθονο δωρεαν κρασι και μεζεδες!!!

Λίγα λόγια για το έθιμο: Τα βρεξίματα των γαμπρών είναι ένα έθιμο,που διαδραματίζεται εδώ και τρεις αιώνες στην ευρύτερη περιοχή της παλαιάς Αγχιάλου δλδ. των παράλιων πόλεων της Ανατολικής Ρωμυλίας και όχι μόνο.

Στην παλαιά Αγχίαλο συνήθιζαν να ρίχνουν τους γαμπρούς, την ημέρα του Άι Γιαννιού (7 Ιανουαρίου),στην θάλασσα για να σκληραγωγηθούν για τον έγγαμο βίο και το γεγονός ότι συνέπιπτε με τον αγιασμό των υδάτων σήμαινε τον εξαγνισμό τους από την παλιά ''ελεύθερη'' ζωή.

Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών και την εγκατάσταση τους στην Αγχίαλο της Μακεδονίας το έθιμο τροποποιήθηκε βρέχοντας τους γαμπρούς στην βρύση του χωριού. Οι φίλοι του γαμπρού,συνοδεία οργάνων(ακορντεόν,κιθάρα κ.ά),πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι στους γαμπρούν που είχαν παντρευτεί την προηγούμενη χρονιά. Εκεί τους περίμεναν όπου η μητέρα του γαμπρού κερνούσε γλυκό του κουταλιού σταφύλι,στους φίλους και τα όργανα. Έπειτα έπαιρναν τον γαμπρό και πήγαιναν στα σπίτια των άλλων γαμπρών για να τους πάρουν ώστε να οδηγηθούν όλοι μαζι στην βρύση του χωριού(δημοτικό σχολείο Αγχιάλου).Τέλος συνήθιζαν να βρέχουν τους εορτάζοντες και σε σπάνιες περιπτώσεις τις νύφες. Ακολουθούσε μεγάλο γλέντι μέχρι πρωίας!

Οργανωση : Πολιτιστικος Συλλογος Αγχιαλου Θεσσαλονικης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου